Protectia solara dusa la un alt nivel

Poate va intrebati ce putem invata de la stravechile elemente arhitecturale arabe !? Se pare ca foarte multe!

Arhitectii de la Aedas au proiectat un paravan de protectie impotriva razelor solare inspirandu-se din “mashrabiya” (o frumoasa forma care este folosita in tarile arabe pentru a orna ecranele de protectie solara sau geamurile atat impotriva luminii puternice, cat si impotriva ochilor indiscreti).

Doua turnuri gemene de birouri, din sticla (avand inaltimea de 145 metri), din Abu Dhabi, au “beneficiat” de un scut de protectie impotriva razelor solare, un scut care se prezinta ca o “membrana protectoare” suprapusa peste aceste cladiri.

turnuri de birouri din abu dhabiturnuri de birouri din sticlaturnuri gemene de birouri

Panourile sunt triunghiulare, mecanizate, urmaresc razele solare pentru a le bloca si sunt controlate (deschis/inchis/miscare orizontala) prin intermediul calculatoarelor.

panouri triunghiulare de protectie solarapanouri de protectie solara

O astfel de “inventie” este extrem de utila pentru toti “corporatistii” care lucreaza in acele cladiri de birouri, facandu-le astfel viata mai usoara (probabil si factura la energia electrica va fi mai mica).

scuturi pentru protectia solarascuturi de protectie solara

Pentru Romania anului 2015 nu este inca necesara o astfel de inventie deoarece soarele nostru nu este atat de “arzator” si nici cladirile noastre de birouri nu arata in “halul” acela (prea putine sunt cele care se aseamana, de departe).