Risipim prea multa mancare!

De cativa ani, de cand peste 90% din mancarea pe care o consum zilnic este gatita in casa, sunt mult mai atent la ceea ce cumpar.

Citeam un studiu prin care se scotea in evidenta faptul ca o treime din populatia Europei risipeste (in medie) mai bine de 4 kilograme de mancare pe luna. Ceea ce e foarte mult.

Daca pe Terra (conform ONU) producem suficienta mancare pentru a hrani 12 miliarde de oameni, circa 1 miliard sunt subnutriti in conditiile in care noi aruncam aproape o treime din mancarea pe care o producem.

Putin mai multa atentie la cumparaturi nu strica!

Doar daca am avea mai multa grija la ceea ce cumparam am reusi sa reducem numarul celor care sufera de subnutritie. Ceea ce nu e deloc dificil!

In medie, cei care arunca alimentele o fac pentru ca nu mai arata bine sau a trecut termenul de valabilitate. Cele mai multe alimente aruncate sunt fructele, legumele, painea si apoi produsele lactate.

Cu toate ca cei mai multi constientizeaza ca este o problema care ii afecteaza si financiar, dar si la nivel global, unii chiar nu reusesc sa-si schimbe obiceiurile.

Observ si eu cand merg la cumparaturi ca foarte multe persoane pleaca cu cosurile foarte incarcate. Cand primesc bonurile de masa sau salariul, romanii tind sa isi cumpere toate cele necesare pentru o luna.

Cantitatile mici si dese, cheia marilor succese!

Este foarte bine sa incerci sa cumperi mai mult din timp, trebuie insa sa constientizezi ca nu vei putea estima exact consumul din perioada urmatoare.

Eu procedez in felul urmator. La fel cum mesele imi sunt mici si dese, incerc sa fac la fel si cumparaturile. Asta inseamna ca imi gandesc mesele pentru urmatoarele 2-3 zile si fac doar cumparaturile pentru acea perioada. Daca cumva gasesc vreun produs la pret “promotional” il cumpar, dar sunt atent sa aiba termen cat mai mare de valabilitate.

Nu cumparati in cantitati industriale, chiar daca pretul este bun, pentru ca nu veti putea consuma. Inca o recomandare: nu mergeti la cumparaturi cu stomacul gol!

sursa imaginii: http://bit.ly/2yL97gE