Rivalitatea dintre Franta si Anglia este uneori nejustificata

Inca de la primele lectii de istorie invatam despre stravechea si puternica rivalitate dintre Franta si Marea Britanie. Mai in gluma, mai in serios, francezii sunt destul de grav afectati (in orgoliu) ca limba engleza este o limba de circulatie internationala.

De aceasta data au mers parca putin prea departe, din punctul meu de vedere. Nu cred ca o sa va vina sa credeti ce au facut.

Cu ce ne surprinde de aceasta data Franta?

Au stabilit ca celebrul cuvant “smartphone” (care inseamna telefon inteligent) sa fie inlocuit cu “le mobile multifunction” (care inseamna telefon mobil multifunctional).

Si sa nu credeti ca doar acest cuvant a fost inlocuit. S-a decis si schimbarea cuvintelor: fibra optica in “fibronique” si reteaua de baza in “reseau dorsal”.

Cu toate ca sunt cuvinte folosite la nivel international, in limba engleza, francezii sunt mai “cu mot”. Ei nu suporta sa aiba in vocabular expresii care provin din limba engleza (sau din alte limbi).

Bagheta francezilor propusa pentru patrimoniul UNESCO

Tot francezii incearca acum sa introduca celebra lor bagheta in patrimoniul UNESCO. La nivel national, in Franta, celebra bagheta se face doar din 4 ingrediente: faina de grau, apa, sare si drojdie. Este interzisa folosirea conservantilor sau inghetarea baghetei. Iar aceste reguli dateaza inca din anul 1993.

Stim ca tot ce este in acest patrimoniu este protejat la nivel mondial. Oamenii constientizeaza valoarea si importanta acelor lucruri, bunuri. In prezent, din domeniul culinar, in patrimoniul UNESCO intra celebrele mancaruri: pizza napoletana, gastronomia washoku (Japonia) si berea belgiana.

Ramane sa aflam daca bagheta frantuzeasca isi va castiga sau nu acest drept. In cazul in care vor reusi, francezii le vor zice englezilor: “In your face!”. Ooops, scuze: “Dans ta face!”.

Si, chiar daca eu am exagerat putin, adevarul este ca am putea invata si noi ceva de la francezi. N-ar fi rau sa stim ce inseamna patriotism si dragoste de tara.

sursa imaginii: http://bit.ly/2DITqHR