Romania versus China

M-am bucurat enorm atunci cand au deschis autostrada Sibiu – Deva, in anul 2014. La doar cateva zile de la inaugurare eram deja “calare” pe ea, fericit. Cum sa nu fiu fericit cand scurtam atat de mult drumul facut din capitala spre socrii. Si deja in capul meu totul parea posibil: “mai au doar putin de la Sibiu la Pitesti sau macar pana la Ramnicu Valcea!”.

Cred ca fiecare isi doreste sa stea mai putin timp in trafic, in siguranta!

Dar, cum fiecare minune tine destul de putin (de aceasta data un an,  nu doar 3 zile), in toamna anului trecut au si inchis o portiune din autostrada. Mai exact lotul 3 al autostrazii Sibiu – Orastie.

Traficul a fost deviat pe drumul national, drum nu tocmai placut, cunoscut pentru numarul mare de accidente. Dar asta e deja alta discutie!

Totul se face cu pasi mici in tara noastra, e mai bine decat deloc. Este rau insa atunci cand pasii sunt atat de mici incat nu mai pot fi sesizati.

Ce ma sperie pe mine destul de tare este faptul ca s-ar parea ca, in toamna acestui an, autoritatile doresc sa redeschida “Autostrada Demolata” (am citit in mai multe locuri ca asta e porecla lotului inchis al autostrazii).

In toata perioada in care am circulat pe acolo nu prea am observat lucrari la portiunea “afectata”. Am citit cateva articole scrise de specialisti si am inteles ca sunt probleme destul de grave si ca daca traficul s-ar redeschide ar fi periculos.

Iar acum stau si ma intreb: e an electoral? Nu stiu prea multa politica!

Cum sa se redeschida ceva ce ar putea provoca pierderi de vieti omenesti?! Stiu ca si drumul national e periculos si ca sunt multe accidente in zona, dar toate sunt cauzate de neatentia soferilor. Fiecare e responsabil pentru viata lui, atunci cand e la volan.

Nu as vrea sa fie altcineva de vina pentru viata mea. E mai placut sa stii ca ai murit pentru ca ai gresit tu, decat sa stii ca ai murit din vina autoritatilor. Zic si eu!

Intre timp, in China lucrurile se misca mai bine! Noi nu reusim sa terminam cativa kilometri de autostrada, iar altii … intelegeti unde vreau sa ajung.

Pasarela/alee spectaculoasa realizata din sticla: in Muntii Tianmen din Zhangjiajie, China

Cel mai lung si mai inalt pod de sticla din lume: in parcul Shiniuzhai, China

Autobuzul revolutionar TEB-1 (Transit Elevated Bus) din Qinhuangdao, provincia Hebei, China