Salina Turda din judetul Cluj

De-a lungul timpului v-am mai povestit de faptul ca nu prea am vizitat tara noastra, spre rusinea mea. Din diverse motive am vazut foarte putine obiective turistice din Romania, iar anul acesta mi-am propus sa schimb acest lucru.

Am scris despre Castelul Peles si cat de mult m-a impresionat si de atunci am zis ca daca am ocazia nu o sa mai ratez astfel de mini excursii.

De foarte multe ori chiar in drumul nostru spre casa trecem pe langa obiective turistice care nu ar necesita o abatere foarte mare. Insa din lipsa timpului nu le vizitam niciodata.

Cum am ajuns la Salina Turda din judetul Cluj

De Paste am fost in Ardeal si pentru ca de vreo doi ani tot zicem ca o sa mergem la salina (mai mult din motive medicale), am decis ca de aceasta data o vom si face.

Si uite asa in prima zi de Paste ne pregatim sa plecam spre salina de la Turda, din judetul Cluj. Am pornit din judetul Arad (dintr-un satuc) spre orasul Brad din judetul Hunedoara, apoi spre orasul Deva pe drumul E79 care este in lucru de ceva timp (am inteles ca va fi drum expres).

Daca nu prindeti semafoare, depinde de perioada in care circulati pe acolo, drumul e bunicel pe portiuni. De la Deva (de fapt dinainte) am urcat pe faimoasa A1 si am iesit spre Alba Iulia – Turda pe E81. Drumul este foarte bun insa si foarte aglomerat, dar e asa dintotdeauna sau cel putin asa imi spun acesti molcomi ardeleni ( “ca doar n-o fi graba” ).

Am folosit Waze-ul de care nu ma mai despart de cand l-am descoperit si am ajuns la salina chiar la intrarea noua (Centrul turistic Salina Durgau – Aleea Durgau, nr 7), relativ noua pentru ca e din 2010 deschisa.

Un obiectiv turistic ajuns la standardele europene

Ce pot sa va spun despre salina este ca parca nu e in Romania sau probabil parerea mea despre turismul romanesc este extrem de proasta.

In anul 2009 cu sprijinul financiar al Uniunii Europene salina a fost amenajata pentru turisti, dar si pentru cei care doresc sa beneficieze de tratamente specifice. Lucrarile s-au intins pe durata a doi ani, s-au investit 6 milioane de euro si am inteles de la un localnic ca trebuie sa mai amenajeze si Sala Ecourilor parca si au mai primit inca 2 milioane pentru asta (nu sunt insa sigur de aceste informatii).

Ce am facut noi in Salina?

Am coborat si urcat multe scari, ne-am plimbat cu barca pe lac, ne-am minunat de aparatele de extragere a sarii facute din lemn, extrem de bine conservate (daca nu ma insel sunt si unice in Europa). Ne-am jucat tenis de masa, mai erau si mese de biliard si mini-terenuri pentru golf, insa nu ne-am aventurat.

Era si un amfiteatru insa nu era nimeni acolo, era si o roata dar nu ne-am dat pentru ca deja eram obositi. Ne-am cumparat cateva chestii din sare pe care probabil nu le vom folosi niciodata, ne-am plimbat peste tot si am obosit crunt, insa a meritat fiecare coltisor descoperit. Sincer nu m-as fi asteptat sa fie atat de frumos.

Cateva ore de relaxare sau zile de tratament

Nu am simtit nimic atunci cand am iesit insa fumatorii cu care eram tuseau si eliminau sputa, a fost destul de amuzant. Ca sa faci tratamente trebuie sa stai o perioada mai lunga acolo pentru a isi face efectul.

La iesire (sau la intrare), in parcare, sunt tot felul de casute cu mancare, bautura, jucarii, suveniruri, asa ca poti sa mai pierzi timpul si pe acolo. Baile sunt curate, angajatii sunt in regula, inca o dovada ca “ungurii” stiu ce inseamna turismul :)).

Daca sunteti prin zona puteti opta cu incredere pentru Salina Turda, un obiectiv turistic important pentru judetul Cluj si pentru Romania. Un loc frumos pe care il puteti vizita chiar si fara sa ramaneti peste noapte in localitate, incurajand in acest fel turismul de tranzit.

sursa imaginii: businessinsider.com (eu am uitat sa fac poze si cele 2 primite nu erau calitative)