Sfantul Nicolae: sfantul pe care copiii il indragesc si respecta

O sa fie o iarna lunga in capitala. Cam asta ar fi “prognoza meteo” pe care o stim de la bunicii si strabunicii nostri. Pe vremuri, batranii stiau cum o sa fie iarna, in functie de cum era ziua de Sfantul Nicolae. Daca ningea in aceasta zi, iarna era scurta, daca nu, lunga.

Sunt multe traditii si obiceiuri asociate cu aceasta zi de sarbatoare.

Se zice ca este bine sa iei o ramura de la un pom fructifer si sa o pui intr-un pahar cu apa. Daca aceasta va inflori pana la Anul Nou, atunci anul va fi roditor (sau plin de realizari).

Cel mai iubit si apreciat obicei, in toate colturile tarii, este pusul ghetelor la usa.

Ghetele trebuie sa fie curate, lustruite, iar in ele Mosul va pune daruri. Mare atentie! Doar copiii cuminti vor primi cadouri. Cei care au fost neascultatori in timpul anului vor primi o nuia (simbolul educatiei in tara noastra). Iar mosul stie cu exactitate, tot timpul, daca am fost buni sau rai.

Sfantul Nicolae: traditii si obiceiuri care ne amintesc de copilarie, perioada inocenta a vietii noastre.

In copilarie asteptam cu nerabdare dimineata de 6 Decembrie. Ne culcam tarziu, cu speranta ca mosul v-a ajunge mai repede in acel an. Dar nu era asa.

Dimineata ne trezeam si din pat pana pe hol faceam maxim o secunda. Nu primeam cadouri, Mos Craciun era cel cu “darurile”. De Sfantul Nicolae ne bucuram de dulciuri si fructe. Si nuieluse, sa nu uitam de celebrele nuieluse.

Oricat ai fi fost de cuminte, primeai si celebra nuia care avea “menirea” sa-ti aminteasca ca “Mosul” te urmareste tot anul. Daca nu asculti de parinti sau bunici (sau cine te creste), atunci nu o sa primesti darurile mult asteptate.

La voi a venit Mos Nicolae sau Saint Nicholas? Ce cadouri ati primit?

sursa imaginii: http://bit.ly/2AeYnJQ