Siguranta in trafic sau trafic in siguranta?

Soselele din Romania sunt periculoase, atat de periculoase incat prea multi oameni isi pierd vietile fara sa aiba nici macar cea mai mica vina. Pe langa faptul ca “drumurile noastre toate” nu sunt de cea mai buna calitate, mai exista si suficienti soferi cu permisul luat la “Pitesti” si astfel ne riscam viata de fiecare data cand urcam in masina, chiar si pe distante relativ scurte.

In trecutul apropiat aveam destul de mare incredere in soferii de TIR-uri, adevaratii “regi ai asfaltului” am putea spune, de cele mai multe ori acestia mi-au facilitat deplasarea.

Insa, in urma cu cateva saptamani era sa o patesc destul de urat din cauza unui sofer de TIR care, ori avea chef de distractie (unul morbid bineinteles), ori era destul de slab in ale “soferiei”.

Voiam sa il depasesc, circula cu aproximativ 80 km/h, nu aveam vizibilitate si era linie continua. De felul meu nu fac depasiri riscante, insa atunci cand el are vizibilitate mai buna ma incred in semnalele oferite. Eram pe Valea Oltului.

Nu l-am depasit la primul semnal pe care mi l-a oferit pentru ca am simtit ca ceva nu este in regula, dar am observat ca aveam timp sa finalizez cu succes depasirea (ceea ce mi-a conferit incredere in el ca si sofer bine intentionat). Dupa cateva curbe semnalizeaza din nou ca pot sa il depasesc si atunci ma incred in “bunatatea” lui. Norocul meu a fost ca am experienta, nu m-am pierdut, si masina m-a “ascultat”, insa chiar si asa mi-a fost destul de greu sa evit ditamai TIR-ul care imi aparuse in fata pe contrasens.

Daca tot v-am impartasit aceasta experienta mai putin placuta, o sa va povestesc putin despre un articol cu un mesaj pozitiv pe care l-am citit ieri.

Se pare ca cei de la Samsung s-au gandit la multiplele accidente rutiere care se intampla zilnic, la nivel global, tocmai din cauza faptului ca incercam sa depasim aceste “masinarii” (TIR, camion, autobuz, autoutilitara) care ne blocheaza mare parte din vizibilitate.

Asadar, acestia au realizat “Safety Truck”, un camion care are atasata o camera wireless in fata care este conectata la un perete video format din 4 monitoare exterioare pozitionate in spatele camionului. Mai exact, cei care vor fi in spatele acestui camion vor putea sa vada in monitoare (deloc mici) ceea ce se intampla in fata, vor putea sa depaseasca cu o mai mare usurinta si vor putea chiar si sa evite accidentele cauzate de franarile bruste ale camionului.

Aceasta camera functioneaza chiar si in modul nocturn si in felul acesta vom avea asigurata siguranta timp de 24 ore. Tehnologia a fost implementata deja pe un camion si a fost testata, este functionala, insa mai avem de asteptat momentul in care aceste Safety Trucks vor aparea pe sosele. Probabil costurile sunt destul de ridicate.

Important: In Argentina aproape o persoana moare in fiecare ora intr-un accident rutier, in mare parte tocmai din cauza depasirilor riscante.

Voi ce parere aveti de utilitatea acestui dispozitiv special? Va las sa vizualizati filmuletul de prezentare:

Drumuri bune!