Somnul este important pentru viata noastra, dar nu in exces!

Cat de mult ar trebui sa dormim? Poate somnul in exces sa ne faca rau? Dar privarea de somn? Iata cateva intrebari la care voi incerca sa raspund in randurile de mai jos.

Am crescut cu totii invatati ca trebuie sa ne odihnim suficient pentru a face fata provocarilor vietii. Asa este!

Am incercat pe propria piele sa dorm 3 ore pe noapte si sa lucrez in restul timpului. Nu a functionat. Consecintele le voi suporta toata viata.

Asa ca, nu pot sa va sugerez sa va privati corpul de somn. Dar sa nu treceti sau ‘adormiti’ in extrema cealalta.

Nu este indicat sa dormim mai mult decat este suficient. Dar oare cat este suficient?

Somnul in exces este periculos!

Pentru fiecare organism acest suficient poate fi diferit. Dar diferentele nu sunt foarte mari pt fiecare individ in parte. In sensul ca intre 6 si 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente.

Normal ca depinde foarte mult si cat de activi suntem, fizic si psihic. Pentru ca sunt multi factori care ne pot epuiza.

Dar trebuie sa gasim un echilibru. La fel ca si in alimentatie.

Trebuie ca viata noastra sa se desfasoare in echilibru, sa nu suprasolicitam corpul, pentru ca sa reusim sa traim cat mai mult timp si sa fim sanatosi. Nu asta ne dorim cu totii?!

Cat de mult ar trebui sa dormim?

Tot ce inseamna mai mult de 8 ore de somn pe noapte presupune si un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare si chiar de a muri.

Nu merita sa ne asumam acest risc. Zic eu.

Inca ceva: somnul pierdut nu se recupereaza. Asa ca, daca dormi in weekend 12 ore pe zi nu vei recupera orele de somn pierdute in timpul saptamanii.

Si inca un aspect important. Siesta nu este recomandata! Spune NU somnului cu stomacul plin! Este o prostie!