Sunt “vedeta” fara sa vreau sau sa stiu

Zilnic, “intimitatea” noastra online este “agresata” de numeroase reclame, care de care mai ciudate sau mai interesante, mai bine realizate sau nu. Aceasta “comercializare” a internetului atesta importanta acestuia ca si mediu de socializare, fapt deja bine cunoscut de catre fiecare dintre noi. Daca pana mai ieri eram satui de faptul ca la TV un film de 120 minute se intindea pana la 160 minute, din cauza numeroaselor pauze publicitare (atunci cand actiunea era tocmai “in toi”), astazi observam ca incet dar cu pasi siguri acelasi lucru se va intampla si in domeniul online.

Deja nu mai putem sa ne uitam la un videoclip fara sa nu vizualizam, vrand-nevrand, o reclama, deja nu mai putem accesa un site fara sa nu ne trimita pe inca alte 10 care nu au nici o legatura. Cu toate ca aceste lucruri sunt deranjante, ele sunt cat se poate de normale, daca punem in balanta faptul ca incepand de astazi Google are de gand sa ne “atace” chiar personal. Se pare ca de astazi Google poate folosi numele sau pozele noastre atunci cand afiseaza anumite reclame prietenilor, fara sa ne ceara acordul.

Aceasta idee este deja dezbatuta de cateva saptamani, iar o parte dintre utilizatori au initiat o serie de proteste pe Google+ menite sa opreasca aceasta “comercializare mascata” a utilizatorilor Google. Nu este normal sa nu fim informati de modificarile de acest gen, nu este normal sa ramane pasivi in fata modificarilor de o asemenea amploare, tocmai din acest motiv trebuie sa actionam de fiecare data cand sunt luate decizii in numele nostru. Este vorba totusi de confidentialitatea noastra, este vorba totusi de anumite drepturi pe care le avem ca si utilizatori Google! Pana la urma suntem niste fiinte rationale, sau … ?

Sunt curios care este pretul imaginii noastre online!? Oare suntem vanduti la pachet sau la (“per”) bucata?