Tara lui Papura Voda

Chiar daca toata lumea acuza oamenii din sudul si sud-vestul tarii, mai exact oltenii, de diferite “calitati” nu tocmai “ortodoxe”, trebuie sa ii multumim totusi personajului Neagu Papura ca ne-a oferit o expresie care a intrat in folclorul national: “Tara lui Papura Voda”. Fiind un personaj controversat al secolului XVIII (din zona Craiovei), Neagu Papura a contribuit la o expresie pe care eu o folosesc cu mare placere atunci cand vreau sa descriu situatia frumoasei noastre tarisoare, si anume o tara in care legile nu mai exista, o tara fara stapan.

Cu toate acestea, Justitia nu e nici oarba si nici nu doarme sau cel putin asta ar trebui ca noi sa credem. Astfel, recent, am citit un articol in care ni se comunica faptul ca in Parlament s-a propus o lege prin care toti cei care doresc sa isi achizitioneze o cartela telefonica prepay trebuie sa prezinte un act de identitate la cumparare. Nu judec aceasta idee, exista deja cateva tari in Europa care au si adoptat aceasta lege deoarece ar putea contribui la eliminarea anumitor infractori sau atentate si la securitatea nationala.

Insa totusi, sa fim seriosi, discutam acum despre Romania, nu o tara civilizata de pe continentul european. Despre Romania, tara in care legea este facuta de catre oameni care au interese, despre tara in care analfabetii si hotii sunt milionari, despre tara in care vedetele (in special cele de sex feminin) sunt fie femei de moravuri usoare fie … nu mai stiu daca mai sunt si altceva, despre tara in care daca ai vrea sa faci ceva corect nu ai putea pentru ca pana si un paznic este corupt.

Asa ca, dragii mei, ce sperati sa rezolvati cu aceasta lege care este cel putin inutila pentru frumoasa si corupta noastra tara?! Oricum, cine trebuie sa isi cumpere cartele si sa fure cateva milioane de euro o va face si fara buletin! Iar teroristii … au ei alte zone de detonat, nu Romania de unde se fura gratuit.