Tesla Model 3, masina viitorului

Imi amintesc si acum prima intalnire “fata-n fata” ( sau mai bine spus “spate-n fata” ) cu o masina Tesla Model S. Si ce mai intalnire!

Ma plimbam pe stradutele pavate ale frumosului oras Amsterdam cand, dintr-o data, aud un zgomot ciudat in spate. Intorc capul si vad ditamai frumusetea de masina, ale carei roti parca mangaiau pavajul uzat al stradutei.

Cine stie de cat timp era in spatele meu, cine stie de cat timp ii blocam inaintarea?! Cert este ca soferul mi-a zambit de parca eram prieteni de-o viata, nederanjat de mersul meu pe mijlocul strazii. Probabil mi-a vazut privirea “salivanda” dupa frumusetea de masina pe care o conducea.

Imi placea si inainte Tesla, apreciam masinile pe care le lansau, insa din acea zi traiesc pentru a ajunge sa conduc si eu una (chiar sa si posed, de ce nu!).

De cand citeam prima data despre Tesla (in urma cu aproximativ 4 ani) stiam ca viitorul o sa arate mai bine. Elon Musk, CEO-ul Tesla, este cu siguranta persoana potrivita pentru o astfel de schimbare, pentru mine e un fel de Steve Jobs.

Inceputul lunii aprilie a fost extrem de important pentru aceasta companie deoarece au prezentat oficial noul Tesla Model 3 (in seara de 31 martie). Aceasta masina va fi lansata in anul 2017 (spre final), tot atunci va incepe si productia, va costa in jur de 35.000 dolari ( varianta “cheala” ), iar la noi in Europa probabil va ajunge prin 2018-2019.

Un aspect extrem de interesant al acestei prezentari a fost dat de faptul ca fara nici un fel de promovare aceasta masina a inregistrat un numar record de precomenzi: circa 115.000 inainte sa se prezinte masina, iar la o saptamana de la prezentarea masinii circa 325.000 (14 miliarde de dolari cumuleaza aceste precomenzi deoarece toti cei care rezerva o masina platesc 1000 dolari).

tesla model 3

Cateva detalii “tehnice” despre Tesla Model 3:

  • autonomia masinii va fi in jur de circa 215 mile (adica 350 km – pana la lansarea din anul 2017 vor incerca imbunatatiri)
  • va avea 5 locuri, fiecare va sta “comfortabil” dupa cum spunea Elon Musk
  • plafonul va fi din sticla, ceea ce va crea impresia de mai mult spatiu
  • va avea portbagaj si in fata si in spate, asadar foarte mult spatiu de depozitare
  • vor exista modele cu tractiune integrala sau doar cu tractiune pe fata
  • ecranul va fi de 15 inch, nu vor exista indicatoare de bord
  • va avea 5 stele in toate categoriile de siguranta
  • va atinge 60 de mile (circa 100 km) in mai putin de 6 secunde
  • va avea hardware cu autopilot, adica functia de pilot automat

CEO-ul Tesla spunea ca se doreste dublarea numarului de statii de alimentare, la nivel mondial, dar si marirea numarului magazinelor Tesla. Mai exact, se doreste o evolutie rapida, asa cum merita, dupa parerea mea!

Cred ca Romania este pregatita pentru Tesla Model 3! De ce afirm asta? Pentru ca in urma cu circa 20 si ceva de ani eram obisnuiti sa mergem in concediu programandu-ne cu mare atentie traseul pentru ca statiile de alimentare erau destul de rare. Era doar o incercare de gluma!

Voi ce parere aveti? Poate oferi Tesla masina viitorului?

Preluare imagini: teslamotors.com