Tu cum te schimonosesti?

Pentru foarte multi dintre noi telefonul mobil (in special cel inteligent – smartphone-ul) reprezinta un fel de jurnal intim. Continand o multime de informatii personale importante telefonul mobil trebuie sa fie securizat, astfel incat nu oricine sa poata “arunca o privire” in “sufletul” nostru. Din acest motiv exista numeroase functii care au fost implementate pe telefoanele inteligente, functii care au menirea sa ne securizeze telefonul.

Recent, inginerii de la Google (cei “responsabili” de formarea sistemului de operare Android) au descoperit ca pot imbunatati mecanismul de autentificare al functiei Face Unlock, daca introduc gesturi predefinite. Astfel, incruntarea fruntii, ridicarea unei sprancene si in general o strambatura buna, poate face diferenta.

Daca aceasta aplicatie va fi brevetata, de acum inainte cei care doresc sa va “verifice” telefonul nu o vor mai putea face decat daca se schimonosesc exact ca si voi, ceea ce e imposibil. Pana acum functia Face Unlock prelua un singur cadru si compara fata celui aflat in fata dispozitivului cu imaginea pe care o avea memorata. Insa acest mecanism de autentificare nu era sigur deoarece daca in fata dispozitivului era plasata o fotografie a utilizatorului, aceasta functie putea fi cu usurinta “inselata”.

Noua aplicatie va reusi sa faca diferenta daca in fata camerei este sau nu o persoana reala, fiind monitorizate miscarile subtile sau clipirea ochilor. Cu siguranta si acest sistem va putea fi pacalit printr-o serie de imagini care vor reda exact expresia fetei utilizatorului de drept, insa va fi putin mai dificil si va necesita mai multa munca.

Nu trebuie sa ne miram daca in viitor ne vor fi proiectate diverse fascicule luminoase de diferite culori in ochi pentru a ne scana. Pana la urma tehnologiile, pe care le puteam admira acum 10 ani in filme si pe care le credeam imposibile, se dovedesc a prinde contur in zilele noastre. Cat de departe va ajunge tehnologia, ramane sa aflam in continuare.