Un proiect de infrastructura care face geloasa pana si China

Daca pana acum auzeam despre tari precum China in ceea ce priveste proiectele “ambitioase” de infrastructura, de aceasta data este randul Norvegiei sa ne impresioneze.

Dupa cum bine stim, partea vestica a acestei tari are foarte multe fiorduri.

Partea de coasta are peste 1000 de fiorduri, iar in aceasta zona traiesc mai bine de 5 milioane de locuitori. Asta insemnand peste o treime din populatia Norvegiei.

Unele proiecte de infrastructura socheaza

In momentul de fata, pentru a strabate intreaga distanta, din cel mai sudic oras pana in cel mai nordic, norvegienii au nevoie de 21 de ore si 7 traversari cu feribotul.

Ceea ce e foarte mult. Mai ales pentru o tara atat de dezvoltata. Si la noi in tara poti face 21 de ore ca sa strabati dintr-o parte-n alta, daca tii cont de ce infrastructura avem.

Ce incearca sa faca norvegienii? Ceva ce vor si reusi, cu siguranta.

Acestia incearca sa faca cel mai adanc si mai lung tunel din lume. Va fi pozitionat in stanca la adancimea de 392 metri si cu o lungime de 27 kilometri.

Nu e cazul si la noi in tara de asa ceva

Nu va fi singura inovatie in acest sens. Vor mai fi si tuneluri plutitoare la 30 de metri sub apa, dar si poduri. Se estimeaza undeva la 40 miliarde de dolari intregul proiect.

Nu am retinut cu cate ore vor scurta aceasta distanta din cel mai sudic pana in cel mai nordic oras locuit. Dar cu siguranta va merita efortul financiar depus.

Cand ma gandesc sau citesc despre astfel de proiecte ambitioase. Daca mai tin cont si de ce infrastructura au ungurii, croatii, chiar si polonezii. Parca imi vine sa innebunesc.

Pai in tara noastra un astfel de proiect ar fi de 1000 de ori mai scump, ca sa fure toti cat mai mult. Ar fi facut prost ca in scurt timp sa fie refacut. Stiti si voi deja povestile de genul acesta.