Un record pentru saritura de bungee jumping

Fizica se aplica in viata noastra, de zi cu zi. Daca profesorii ar sti, inca de la inceput, cum sa le explice elevilor pas cu pas, logic, cum trebuie sa inteleaga aceasta “materie”, af fi mult mai usor.

Spre deosebire de “sora” ei, matematica, fizica este rationala, intuitiva si are aplicatii in fiecare lucru pe care il facem zilnic. Teoretic, fizica ar trebui sa fie cea mai simpla materie, pentru ca o “vedem”, “traim” si “simtim” toata viata.

O astfel de dovada este cea din videoclipul de mai jos, pe care il recomand:

Ce s-a intamplat mai exact?

Un grup de 245 de pasionati ai sporturilor extreme, din Brazilia, a reusit sa stabileasca un nou record. Au sarit in sincron de pe un pod, fiind legati cu franghii.

Acestia s-au folosit de “teoria” pendulului si de fizica din spatele acesteia. Franghiile folosite erau de catarat, nu aveau elasticitatea la fel de mare ca si cea a corzilor speciale de bungee jumping.
Cu toate astea, folosind un balans similar cu cel al pendulului au reusit sa amortizeze din forta si nu au murit.

Trebuie mentionat faptul ca acest experiment a fost realizat doar de catre profesionisti si dupa lungi calcule si studii in domeniu. Fiecare distanta, kilogram, viteza in parte a fost luata in considerare. In caz contrar, viata brazilienilor atarna la propriu de un fir de ata.

Adrenalina si sarituri cu coarda!

Imi pot imagina care este senzatia atunci cand realizezi un astfel de salt. Adrenalina iti invadeaza corpul pentru ca pierzi controlul acestuia, a realitatii. Nu cred ca as incerca vreodata un astfel de sport extrem, pentru ca este mult mai bine sa nu ne riscam inutil viata.

Asta este strict parerea mea. In fiecare zi ne intalnim cu situatii “de viata si de moarte” pe care nu le putem evita pentru ca fac parte din ciclul normal al vietii.

Sunt suficiente doua ore in traficul din capitala ca sa ne punem viata in pericol, nu mai e nevoie sa sarim de pe un pod, legati de corp cu o sfoara/coarda. Din punctul meu de vedere!

sursa imaginii: http://bit.ly/2hlDelb