Vacanta Mare

Doar atunci cand ai aproape oameni deosebiti poti vedea totul altfel, zic eu! Si uite asa, pentru inca o vara, mi-am luat una bucata iubita si am plecat la mare. Amandoi suntem atrasi ca si un magnet de Croatia, pentru noi tarisoara asta are ceva magic, probabil datorita faptului ca aici gasesti tot ceea ce iti poti dori. Doar aici istoria merge “mana-n mana” cu modernul, satele pescaresti gazduiesc iahturi luxoase, locuitorii care au luptat pentru casa lor stiu cum sa iti zambeasca si sa iti ofere tot ce iti doresti, aici totul e bine.

De aceasta data nu am mai fost in nordul tarii, in Istria, ci am coborat spre locuri ceva mai insorite, si anume in Dalmatia. Am ales zona Split-ului (al doilea oras al Croatiei, dupa capitala Zagreb) si ne-am cazat in Kastela, un oras care este format din 7 sate pescaresti fiecare avand numele “Kastel …”. E frumos sa locuiesti aici, nu e de mirare de ce au luptat atatia ani croatii pentru tara lor. Cum poti sa ai o zi proasta cand te trezesti si vezi marea, cand in spatele casei ai ditamai muntele de piatra care seamana cu un tsunami care urmeaza sa treaca peste tine.

Nu am vizitat foarte multe tari, sunt convins insa ca fiecare zona are farmecul ei, depinde foarte mult de ceea ce iti doresti sa vezi si sa simti atunci cand mergi intr-o anumita tara sau zona. Suntem atat de departe de a fi o tara civilizata (Romania), chiar daca inca mai avem potential, chiar daca avem multe locuri care ar putea concura cu zone turistice deja consacrate. Insa suntem atat de comunisti in gandire si atat de democrati in actiune, ducem mandria pana la prostie si incultura pana la intelepciune.

Voi ce tara ati vizitat si va ramas “la suflet”? De ce?